...mondjuk, hogy írások

rizsma

rizsma

Lebegés

2018. február 07. - oeruelt

A világ tele van csodákkal, de a csodával nem tudunk mit kezdeni. Láttán zavartan megvonjuk vállunkat, széttárjuk kezünket, tanácstalan képet vágunk, aztán megyünk tovább, hétköznapi dolgainkra. Nagy néha híre megy eseteinknek, és van, hogy valaki papírra is veti azokat, hogy mások is tanácstalan képet vághassanak.

 

lebeges.jpgAz 1870-es évek Amerikája sokféle meggazdagodási lehetőséget kínált a vállalkozó kedvűeknek, a néhány fős szórakoztató műsorok szervezése, menedzselése is tisztes megélhetést biztosíthatott. Egy skandináv bevándorló, bizonyos Bill Svanson gruppja is ilyesféle produkcióval járta a nyugatot, ráadásul Bill nem is volt ügyetlen ember, jól bűvészkedett, hipnotizőrként és illuzionistaként is megállta a helyét, így hát a társulat műsorának is ő volt a fő attrakciója. Ami vele megesett, az egy Goldfields nevű kisvárosban történt.

Svanson műsorának egyik leglátványosabb jelenete az volt, amikor a színpadon, a hipnotizált nézővel felemeltetett valakit a közönség soraiból, székestől. Azon az estén sem kezdett másként a műsorhoz mint egyéb alkalmakkor, eltekintve attól, hogy Goldfieldsben egy bizonyos Emma Tasek nevű hölgyet választott "médiumnak". Emmát annak rendje és módja szerint leültette, rövid idő alatt elaltatta, ezt követően pedig megkérte, hogy "hipnotikus ereje segítségével" emelje fel a negyedik sorban azt a köcsögkalapos úriembert! A fiatal nő tétova mozdulataira válaszul, a néző valóban emelkedni kezdett, ami rendben is lett volna, hiszen a szék ügyes rekvizit volt, a férfi pedig a társulathoz tartozott, de itt a dolgok váratlan fordulatot vettek!

A mindenfelől felhangzó, elismerő oh!-ok és ah!-ok mellett itt is, ott is halk sikkantások, izgatott zsivaj támadt a nézőtéren. Egyre több szék kezdett emelkedni a teremben, és alig egy perc múlva már szinte nem is volt olyan a helyiségben, amelyiknek lábai a padlót érintették volna!

A mágus – arcán gyöngyöző verítékkel – próbálta leállítani a produkciót, de Tasek kisasszony csak nem akart felébredni! A nézők elragadtatása lassan ijedelemmé változott, a tömeges és véget nem érő lebegésből kezdett mindenkinek elege lenni, többen lecsusszantak a padlóra, és dühösen gesztikulálva a színpad szélénél gyűltek össze.

Nyolc perccel az első felemelkedést követően a médium szeme hirtelen felpattant, és mindenki visszazökkent, visszazuhant a földre. Emma Taseket ölben kellett kivinni, úgy elgyöngült, és mint később az orvosi vizsgálat megállapította, a nem egészen tíz perc alatt, amíg a színpadon tartózkodott, körülbelül tizenkét fontot veszített a súlyából.

Bill Svanson még a produkciót követő zűrzavarban távozott az épületből, majd ugyanazzal a lendülettel a városból is, társulatával együtt. Ezt a másnapi, az eseményekről részletesen beszámoló Goldfields Morning szerint igen okosan cselekedte, mert Emma kisasszony rokonai nagyon feldúltan keresték később a szállodájában!

Emma – aki a valaha is feljegyzett legnagyobb tömeget emelte a magasba ismeretlen, spirituális erejével – a későbbiekben semmiféle különleges képességről nem tett tanúbizonyságot. Igaz, hipnotizálni sem engedte magát, soha többé!

A bejegyzés trackback címe:

https://rizsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1813642584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása