...mondjuk, hogy írások

rizsma

rizsma

Egy jó kis nap...

2017. november 16. - oeruelt

A “Ne Vásárolj Semmit Nap” olyan átütő sikert aratott, hogy azon még maguk a kezdeményezők is elcsodálkoztak. Emberek százezrei, vagy talán milliónál is többen mondták ki: ma nem vásárolok semmit, és bizony meg is tartották! Programok serege gondoskodott arról, hogy mindenki tudja, miről van szó, és úgy általában, zökkenőmentesen ment minden...

(Háromnegyed évvel a Ne Vásárolj Semmit Nap előtt:)

nevasaroljsemmitnap.jpgAz Egyesült Művek nem véletlenül lett Egyesült Művek. Jogelődjei kitartó, szorgos munkával dolgozták meg a piacot, a konkurenseknél mindig egy lépéssel korábban éreztek rá arra, mire vágynak a fogyasztók. Így híztak egyre, Kis Gömböcként nyelve el a cégeket, míg igazi óriássá lettek. Hatékonyságuk még most is félelmetes volt, többek közt a legendás brain-stormingoknak is köszönhetően...

- Nos, akkor az alapelvekben egyetértünk - összegzett az ügyvezető -, úgy tűnik, ez egy olyan civil kezdeményezés, amihez érdemes lenne csatlakoznunk. Ki mit tud ehhez hozzátenni? - és várakozón a piackutatás vezetőjére nézett.
- Felméréseink szerint - vágott az a mondandójába - szerencsés esetben akár másfél-kétmillió fogyasztóval is számolhatunk a napot megelőző egy-két napban. Javarészt tizenhét és negyvenöt év közötti, fizetőképes populáció, főképp a fővárosban és a nagyobb városokban. Felülreprezentáltak köztük a középiskolások, az egyetemisták, a diplomások, az internethasználók.
- Hogyan tudjuk elérni őket? - szólt a kérdés a marketingkommunikációs vezetőnek.
- E-mailek, fórumok, iskolai lapok, szórólap, vadplakát, némi támogatás a civileknek, no és a témát egészen biztosan felkapja a bulvár is, szinte semmi befektetés nem kell, vagy ha igen, az meghozza a hasznát is - mondta az.
- Mit tudunk a célcsoportnak kínálni? - fordult az igazgató az értékesítés vezetőjéhez.
- A lehetőségek szinte korlátlanok! - mosolygott az szélesen. - Vegyük talán sorra!...

(Néhány nappal a Ne Vásárolj Semmit Nap előtt:)

- Emberek, ne feledjétek, holnapután-után itt a Ne Vásárolj Semmit Nap, hát ehhez tartsátok magatokat!- zengte meggyőzőn a negyedéve alakult, és egyre népszerűbb NVSN199.1 adó műsorvezetője. - Mondjatok nemet a mértéktelen fogyasztásra! Toljatok ki a várost elcsúfító reklámtábla-tulajdonosokkal, és hirdessétek magatokon ezt a napot! Húzzatok már most NVSN pólót, ami száz százalékban pamut, nem szennyezi műszállal a környezetet! Küldjetek ismerőseiteknek újrahasznosított papírból NVSN képeslapot, ha lehet NVSN bélyeggel, mert annak öt százalékával a WHO-t támogatjátok! Ne feledjétek, holnapután-után még mi sem szólalunk meg, legyen az a nap a tiszta éter napja, de most jön a reklám!

A pólók szépen fogytak, lelkes önkéntesek árulták azokat is meg a baseball sapkákat is, de lehetett kapni vicces, papír bevásárlótáskát is, amelynek mindkét végén fülek voltak és mindkét vége le volt zárva, kamu bankkártyát NVSN Bank felirattal, pillanatragasztóval lezárható NVSN konzervdobozt a pénztárcák elrakásához, és még ezernyi hasonló különlegességet. Bármit is vett meg az ember, biztos lehetett benne, hogy újrahasznosított, természetes anyagot vásárol, és az egyébként mértéktartó ár egy részével hozzájárul valamelyik világszervezet működéséhez.
Különösen népszerűek voltak a nagy nap előtt, mozgóárusoktól beszerezhető NVSN szendvicsek és egytálételek, amelyek tartósítószert és állományjavítókat nem tartalmaztak, hőkezelt és vákuumozott tartalmukat pedig elbomló fólia védte. Sokan vettek azokból a kis “segélycsomagokból” is, amelyek NVSN feliratú fadobozában olyan apróságok voltak, mint egy kis csomag zsebkendő, néhány biztosítótű, varrótű és cérna, pár sebtapasz, néhány tabletta fájdalom- és lázcsillapító, egy golyóstoll betét és hasonlók.

(A Ne Vásárolj Semmit Napon:)

Maga a Ne Vásárolj Semmit Nap is hozott még meglepetéseket, hiszen egy csomó, előzőleg megvásárolt NVSN termék borítása, vagy egy külön szelvény további szolgáltatások igénybevételére jogosított (arra természetesen gondosan ügyelt mindenki, hogy aznap semmiért se kelljen fizetni, egyik rendezvényen sem). Jól fogyott a hűtődobozokból a két NVSN szendvics vonalkódért kapható Ma Ingyen Nyalok krémfagylalt és a három kódért járó Ma Ingyen Kortyolok gyümölcslé is. Valóságos majális-hangulat uralkodott nem egy helyszínen, a főváros központi színpadán óriási érdeklődés mellett választották meg a Legszebb Nem Vásárló Lányt, egy sereg helyszínről pedig az előzőleg megváltott NVSN kuponok ellenében tanulságos, buszos városnézésekre lehetett indulni a legnagyobb gyártók, üzemek ingergazdag, ám néha igen lehangoló környezetének megtekintésére.
A fogyasztói társadalom nyomasztó kényszereinek ezen a napon ellenszegülő vásárlók nem egyszer bizony erősen lehangolódva ingatták fejüket, amint a lepukkant üzemépületek mellett elgurulva végighallgatták a túravezetők kommentárjait például az adott gyártó által fizetett környezetszennyezési bírságokról vagy a GVH által rájuk kiszabott büntetésekről, és sokan azt is elhatározták biztosan, hogy másnaptól másvalaki harapnivalóját, italát, samponját szerzik be. Talán csak az Egyesült Művek volt kivétel, ahol ezen a napon szabadságot adtak a dolgozóknak, a rendezett telephelyen nem füstölt kémény, a kapun nem száguldoztak ki-be a kamionok.

(Napokkal a Ne Vásárolj Semmit Nap után:)

Az Egyesült Műveknél, miután egy hét múltán elkészültek a nem mindennapi akció mérlegével, szép pénzt fizettek ki prémiumként. Nem panaszkodhattak sem az értékesítésre, sem az imázsban nyert haszonra, így hát el is határozták, megtartják a NVSN199.1-et is, hadd szóljon! Hadd menjenek a reklámok 364 napon keresztül, azt az egyet, amikor majd nem, jövőre is kibekkelik valahogy...

A bejegyzés trackback címe:

https://rizsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2913284501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása